• Balik Kampung,  Pembedahan,  Pengasuh

    Naqiuddin Dah Mampu Tersenyum

    Setelah hampir sebulan tak nampak naqiuddin tersenyum (sejak pembedahan BT Shunt 3 Disember), akhirnya hari ni nampak dia tersenyum. Bukan sedikit? tapi banyak kali. Kalau orang bercakap? kat dia mesti dia tersenyum. Dah dapat hisap susu sendiri, seronok le dia…

  • Pembedahan

    Dah hisap susu sendiri

    Naqiuddin dah dibenarkan hisap susu sendiri guna mulut hari ni. Tak perlu dah guna tiub. Cuma sukatan masih kena ikut sukatan yang ditentukan. Tak boleh ler nak ikut sukatan yang biasa naqiuddin minum. Biasanya sebelum operation dulu naqiuddin minum 120…

  • Pembedahan

    Sebulan dua hari di IJN

    Baru balik jenguk Naqiuddin dan ibunya di IJN. Ikut kata nurse tadi, esok naqiuddin akan diambil darah untuk pastikan samada oksigen cukup dalam darah. Kalau OK, esok naqiuddin akan masuk ke wad tanjung, wad masa dia menunggu hari untuk operation…

  • Pembedahan

    Naqiuddin Pindah Bilik

    Petang ni Naqiuddin pindah bilik lagi. Dah tak duduk dalam bilik HDU (12B-18). Sekarang dia diletakkan di Bilik 20, masih wad melur aras 5 IJN dan bacaan ECG heart rate dan SpO2 masih diambil. Tadi pembantu Dr Hamdan (Dr dari…

  • Pembedahan

    Di wad Melur

    29 Disember 2004, 7:00 malam Wad Melur 12B-18, Aras 5 IJN Naqiuddin di wad melur hari ni. Walaupun di wad, segala urusan sama seperti di PICU. Cuma bezanya banyak ibunya yang kena buatkan. Kecuali bagi minum susu guna tiub. Semua…

  • Pembedahan

    Masuk Ke Wad Setelah 26 Hari di PICU

    Setelah 26 hari naqiuddin tinggal di PICU IJN, akhirnya naqiuddin dimasukkan semula ke wad biasa jam 12 tengahari tadi. Naqiuddin kini duduk di WAD MELUR, Bilik HDU (High Dependency Unit) 12B, Tingkat 5 IJN bersama-sama ibunya. Alhamdulillah. Syukur ke hadrat…

  • Pembedahan

    Genap Sebulan di IJN

    Hari ni genaplah sebulan Naqiuddin bermukim di IJN dan telah melalui dua operation (BT Shunt & Arterial switch operation) kerana menghadapi masalah Transposition of great arteries (TGA) . Esok InsyaALLAH masuk ke wad. Bacaan ECG pun semua dalam keadaan normal…

  • Pembedahan

    Esok dijangka Masuk WAD

    Alhamdulillah. Dah tak ada lagi salur-salur yang dipasang di badan Naqiuddin kecuali salur oksigen diluar hidungnya dan salur untuk beri minum/sedut kahak. Plaster yang menutupi kesan operation (Arterial Switch Operation & BT Shunt) dah dibuka. Nampak le kesan jahitan macam…

  • Pembedahan

    Salur Bantuan Pernafasan Dah Dibuka Semula

    Saluran Bantuan pernafasan di dalam mulut naqiuddin dah dibuka. Jadi Naqiuddin sekarang dah bernafas sendiri menggunakan hidungnya. Dan sekarang hanya diletakkan oksigen saluran kecil di luar hidungnya. Alhamdulillah. Nampak OK. SpO2 pun 95% and above.

  • Pembedahan

    Saluran Bantuan Pernafasan Mungkin Dibuka Semula MalamIni

    Menurut kata nurse saluran bantuan oksigen ke mulut yang dipasang semula petang semalam mungkin akan dibuka malam ini atau esok pagi. Keadaanakat petang tadi heart rate sekitar 120, SpO2 (Oxygen Saturation – kandungan oksigen dalam darah) dalam 95-100 % dengan…