Pembedahan Pertama Selesai

Naqiuddin selesai dibedah dan dimasukkan ke PICU jam 12 th. Tapi cuma jalankan operation untuk kuatkan jantung ([Pulmonary Artery] PA Banding and [Blalock Taussig] BT Shunt On). Switch Operation tak dapat dibuat lagi dan akan dilakukan bila jantung dah kuat.

Kronologi Dari Kelahiran Hingga Hari Pembedahan

22 September 2004:
8:39 am : Ahmad Naqib Naqiuddin Selamat dilahirkan dengan berat 2.45 Kg. Semasa dilahirkan badan Naqiuddin agak biru dan oksigen berkurangan.
10:00 am : Naqiuddin dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi Neonatal (NICU) untuk bantuan oksigen dan rawatan lanjutan.
12:00 pm : Kamilz (abah Naqiuddin) datang melawat. Baru dapat azankan Naqiuddin waktu ni.

23 September 2004:
Hari ni diberitahu kemungkinan paru-paru Naqiuddin dijangkiti kuman. Pakar akan check. X-ray telah diambil.

24 September 2004:
Petang, semasa perjalanan pulang hantar ibu Naqiuddin Balik ke rumah, dapat panggilan dari HUKM. Dr Bilqis pakar yang check naqiuddin memberitahu setelah melakukan scanning didapati Saluran Artery Naqiuddin terbalik atau dikenali sebagai ” Transposition of the great arteries (TGA)”. Kes ini menyebabkan darah Naqiuddin kekurangan oksigen. Satu procedur untuk besarkan lubang di jantung Naqiuddin perlu dilakukan petang ni juga supaya darah yang kaya oksigen dapat bercampur dengan darah yang kurang oksigen “Balloon Atrial Septostomy”. Dan pembedahan perlu dilakukan di IJN dengan kadar segera. Appointment akan di buat untuk refer ke Institut Jantung Negara (IJN).

Jantung Normal

Jantung Naqiuddin Sebelum Operation

23 September 2004:
Petang, Naqiuddin dah boleh dibawa balik. Surat refer ke IJN pun telah diberi dan perlu datang ke IJN 9:00 pagi 29 September 2004 (Birthday abah Naqiuddin)

29 September 2004:
Bawa Naqiuddin ke IJN. Operation belum boleh dijalankan kerana berat badan tak capai berat minimum 3 Kg. Berat Naqiuddin baru capai 2.6 Kg. Perlu datang IJN seminggu lagi. Dapat tarikh appointment 4 Oktober 2004.

4 Oktober 2004:
Sekali lagi bawa Naqiuddin ke IJN. Berat masih kurang dan perlu tunggu lagi. Berat baru dapat capai 2.7 Kg. Perlu datang semula 14 Oktober 2004.

14 Oktober 2004:
Kali ketiga bawa Naqiuddin ke IJN. Berat badan dah 2.99 Kg. So dah boleh untuk jalankan operation. Nama Naqiuddin dan dimasukkan dalam list menunggu. Perlu datang lagi sebulan lagi (selepas aidilfitri).

26 November 2004:
Datang ke IJN lagi. Berat badan Naqiuddin dah 4.63 kg. Hari ni dapat tarikh untuk masuk ke wad IJN 28 November 2004.

28 November 2004:
Jam 12 tengahari. Naqiuddin masuk ke wad. Ibunya yang menjaga di wad.

2 Disember 2004:
Tarikh pembedahan diketahui dan akan di lakukan esok pagi. Kemungkinan pembedahan utama untuk menterbalikkan artery tidak dapat dijalankan kerana jantung Naqiuddin lemah. Tengok keadaan semasa operation. Jika jantung Naqiuddin kuat pembedahan utama akan dijalankan.

3 Disember 2004:
Jam 8:00 pagi masuk ke bilik operation. Bersambung…

Operation Mungkin 3 Disember

Sebentar tadi, Nurse datang check naqiuddin kat wad. Dia inform mungkin operation akan dijalankan esok. Tapi tak tau specific time :-?. Tapi Dr kata kalau jadi naqiuddin adalah patient pertama untuk operation 3 Disember. Masa pertama biasa dalam 7-10 pagi. Kalau dapat arahan suruh naqiuddin puasa, dah dekat le masa nak operation tu.

Hari ke-4 di IJN

Hari ni dah masuk hari ke-4 Naqiuddin masuk Wad di IJN, sure ibu dia dah bosan sangat kat wad. Sampai hari ni tarikh operation tak decide lagi.

Semalam baru Pakar bedah Dr Hamdan Leman datang check. Dia cuma bagitau, kes macam naqiuddin ni kalau tak buat operation sampai lebihahun boleh bawa maut. Nauzubillah.

Keadaan jantung naqiuddin lemah (atas border line), so kalau buat operation pun kalau still lemah tak boleh nak buat switch operation. So kena letak dulu something kat jantung dia dan jahit semula untuk bagi jantung kuat. Kalau jantung dah kuat, baru buat operation lagi untuk switch arterial.

Pagi ni Dr check. Dia bagi tau jantung lemah dan nak buat pemeriksaan paru-paru naqiuddin. Dr tu kata dah lewat, sepatutnya buat operation dalam masa sebulan selepas lahir sebelum paru-paru kena apa-apa jangkitan. Dr Balqis masa HUKM dulu pun cakap macam tu. Tapi dari umur naqiuddin 7 hari lagi dah bawak dia ke IJN. Tak pulak buat operation sebab berat badan tak cukup.

Umur dia 21 hari bawak lagi ke IJN, masa tu berat badan dia dah cukup 3 kilo. Tapi tak juga buat operation dengan alasan Q penuh dan perlu datang lagi selepas sebulan (26 Nov lepas). Bila datang 26 hb tu barulah diarahkan masuk wad 28 Nov lepas. Tapi sampai hari ni dah 1 Dis, tak ada lagi kata putus bila nak jalankan operation.

Semoga Allah memudahkan segala urusan ini. Aku bersyukur doa atas ujian-MU ini Ya allah. Apunilah segala dosa-dosaku dan keluargaku. Aminnnn doa.

Naqiuddin masuk wad

Naqiuddin checkin ke wad 12A, Tanjung (pediatrik) aras 2, Institut Jantung Negara (IJN) 12 t/hari ini. Esok baru pakar bedah check dan tentukan tarikh operation. Terima kasih emak, bapak, keluarga kakak, keluarga kang ajib, keluarga kang il dan sidik yg mengiringi pendaftaran masuk.

Terima Kasih juga Kak Uyun, Hasan & Husna yang hantar sampai masuk wad. Juga tak lupa kepada adik-beradik yang mendoakan dari jauh.

Kang Ram, thank sebab sudi call dari London malam tadi. Maaf, Handset tertinggal dalam kereta, so tak dapat jawab.

Semangat Betul Naqiuddin Nak Membesar

Petang semalam lepas kerja, bawak Naqiuddin ke Klinik KITA Pandan Indah. Cadang nak buat suntikan untuk umur dua bulan. Tapi bila bagitahu kat doktor nak operate Ahad ni, suntikan ditangguhkan. Mungkin lepas operate. Takut demam.

Bila timbang berat naqiuddin, amat mengejutkan :o. Dah 4.8 Kg berat dia. Lahir 2 bulan lepas berat dia 2.45 kg je. Bersemangat betul dia nak membesar. Patutle dukung dia sekarang rasa macam dah tak larat je 🙂 . Syukur doa.

Masa Operation Naqiuddin Dah Hampir Tiba

Pagi hari ni pergi IJN (Institut Jantung Negara) untuk appointment Naqiuddin kali ke-4. Nampaknya Q Naqiuddin untuk di operate dah tiba. Hari Ahad ni jam 11 pagi dah kene register masuk wad IJN untuk jalankan operation “Arterial switch operation”.

Sebelum Operation Potong Saluran Terbalik & Sambungkan

Sebelum Operation — > Potong Saluran Terbalik –> & Sambungkan

Semoga ALLAH mempermudahkan segala urusan dan memberikan kejayaan terhadap pembedahan tersebut. Amin.

Ahmad Naqib Naqiuddin dah 2 bulan

Hari ini, Naqiuddin dah cukup umur dua bulan. So dah kena bawak pergi klinik lagi untuk cucuk. Abah dan ibu dia dua-dua kerje kerajaan, tapi tak ada masa nak pergi klinik kerajaan :-). Klinik swasta la jawabnya :-(. Pergi Klinik KITA Pandan Indah kot malam ni. Insyaallah. Sebab hari tu tengok klinik tu ada service untuk cucuk baby sampai umur 2 tahun.