Ilmu Tanpa Amal

Assalamualaikum Warahmatullah Wabarakatuh.

‘Ilmu tanpa amal IBARAT Pohon tidak berbuah’
Contohnya…
Kita belajar adab,akhlak di sekolah..tapi..kita cuma belajar je…bila tengok perangai…nauzubillah..terukk…so…lain kali belajar sesuatu kene beramal.

Bak kata al-Imam al-Ghazali:”Ilmu tanpa amal ialah GILA , Amal tanpa ilmu ialah SIA-SIA”.

Wallah Taala A’lam.

**Untuk gambar kata-kata hikmah yang lain,boleh rujuk ke page  “كلمات الحكمة-Kalimatul Hikmah”

 

Gotong Royong SK KLIA 2018

 

ASSALAMUALAIKUM..

Semalam..aku pegi sekolah sebab ada gotong royong kat ex school aku..aku pun join la..Aku gi bilik Kaunseing,tempat aku “melepak”waktu jadi PRS dulu..Aku tolong la memaku banner kat tangga..boleh tahan banyak juga..Banyak yang berubah sejak aku keluar..

 

 

SYAWAL 1439 H

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulilla..beberapa hari lagi fasa ketiga Ramadan akan meninggalkan kita..Mari kita memuji keagungan dan kebesaran ALLAH yang mulia.Admin mengucapkan SALAM AIDILFITRI,MAAF ZAHIR &BATIN..kalau-kalau ada buat silap..an?,K..Wallahualam..

Ramadan Karim

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah hari ini kita telah menunaikan kefarduan puasa kita yang pertama pada 1 Ramadan 1439 H.Puasa itu Wajib.Firman ALLAH Azza Wa Jalla dalam Surah AlBaqarah,Juzuk 2, ayat 183:

اعوذ بالله من الشيطان الرجيم

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kalian agar kamu bertakwa” (QS. Al Baqarah: 183)

Sekian ,

السلام عليكم

Naqib.net@SIS IPOH

1 RAMADAN 1439 H

17 MEI 2018 M

Ijn Appointment-Kali KE 3@2017

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sudah lama bersarang dan bersawang..hehe..

Semalam,28 Nov 2017,aku ke IJN untuk appointment bagi kali ke 3 dlm tahun ni..Seperti biasa..rawatan ulangan yang dilakukan seperti ECG..dan lain2.

Kali ni Aqlan kene ikut sebab ibu tiada di rumah,adik Naqia pula ada latihan soft ball di SK KLIA.

Lepas check…aku kene pergi jumpa doktor..Doktor kali ini ialah doktor lama aku,Dato Doktor Mazeni Alwi.Pada waktu yang sama,doktor membincangkan tentang rekod CT Scan yang dah dijalankan pada Ogos lalu..sorry..lupa nak post pasal CT Scan..

Result CT Scan