Author Archives: NaqibK

Cuti PKPP

Assalamualaikum

Alkisahnya cuti di Port Dickson,seminggu sebelum sekolah.

Masjid Sri Sendayan.Yang kisahnya masjid ini diwakafkan oleh seorang tokoh perbankan di Malaysia.Solat dengan SOP dan amalan norma yang baharu.

Muzakarah PKP

Assalamualaikum Warahmatullah Wabarakatuh

Semoga semuanya sihat2 belaka.Untuk yang tak reti bahasa PM mintak duduk rumah,cer renung sikit ayat al-Quran ni..

.

يٰأَيُّهَا الَّذينَ ءآمَنوا أَطيعُوا اللهَ وَأَطيعُوا الرَّسولَ وَأُولِي الأَمرِ مِنكُم ۖ فَإِن تَنٰزَعتُم في شَيءٍ فَرُدّوهُ إِلَى اللهِ وَالرَّسولِ إِن كُنتُم تُؤمِنونَ بِاللهِ وَاليَومِ الآخِرِ ۚ ذٰلِكَ خَيرٌ وَأَحسَنُ تَأويلًا

Wahai orang-orang yang beriman.],taatilah kamu kepada Allah,dan taatilah kamu kepada Rasul,juga PEMIMPIN DI KALANGAN KAMU.Maka jika kamu berselisihan(pandangan) dengan dia(pemimpin) dalam sesuatu perkara,maka kembalilah kepada Allah dan Rasul Nya,jika kamu beriman dengan Allah dan hari akhirat,demikian itu adalah lebih baik dan lebih elok kesudahannya. (Surah an-Nisa’ ayat 59)

Allah berfirman dlm al-Quran untuk kita taat arahan pemimpin selepas perintah Allah dan Rasul.Selagi arahan itu tidak bercanggah dengan syiar dan hukum Allah,selagi itulah wajib kita taati arahan pemimpin.Tak kisahlah kita suka atau tidak.Arahan PKP ni bagi byk manfaat kat kita.Bukan sekadar bantu putuskan rangkaian virus.

Takat ni penulisan aku kalini.Wallahu Taala A’lam.

Ilmu Tanpa Amal

Assalamualaikum Warahmatullah Wabarakatuh.

‘Ilmu tanpa amal IBARAT Pohon tidak berbuah’
Contohnya…
Kita belajar adab,akhlak di sekolah..tapi..kita cuma belajar je…bila tengok perangai…nauzubillah..terukk…so…lain kali belajar sesuatu kene beramal.

Bak kata al-Imam al-Ghazali:”Ilmu tanpa amal ialah GILA , Amal tanpa ilmu ialah SIA-SIA”.

Wallah Taala A’lam.

 

 

Ilmu Tanpa Amal…?

Video Persembahan Silat MAG SIS 2018

Assalamualaikum..

Ini adalah video persembahan silat Majlis Apresiasi n Graduasi SIS 2018

Tq CIKGU HASRI atas ilmu

Seni yang dipersembahkan

-Sikap Pasang

-Seni Tongkat Selengan

-Kunci Tongkat

video boleh tengok di facebook

https://www.facebook.com/ahmadnaqib.naqiuddin.39/posts/319841325462221?notif_id=1541216257126170&notif_t=feedback_reaction_generic

Gotong Royong SK KLIA 2018

 

ASSALAMUALAIKUM..

Semalam..aku pegi sekolah sebab ada gotong royong kat ex school aku..aku pun join la..Aku gi bilik Kaunseing,tempat aku “melepak”waktu jadi PRS dulu..Aku tolong la memaku banner kat tangga..boleh tahan banyak juga..Banyak yang berubah sejak aku keluar..

 

 

SYAWAL 1439 H

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulilla..beberapa hari lagi fasa ketiga Ramadan akan meninggalkan kita..Mari kita memuji keagungan dan kebesaran ALLAH yang mulia.Admin mengucapkan SALAM AIDILFITRI,MAAF ZAHIR &BATIN..kalau-kalau ada buat silap..an?,K..Wallahualam..

Ijn Appointment-Kali KE 3@2017

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sudah lama bersarang dan bersawang..hehe..

Semalam,28 Nov 2017,aku ke IJN untuk appointment bagi kali ke 3 dlm tahun ni..Seperti biasa..rawatan ulangan yang dilakukan seperti ECG..dan lain2.

Kali ni Aqlan kene ikut sebab ibu tiada di rumah,adik Naqia pula ada latihan soft ball di SK KLIA.

Lepas check…aku kene pergi jumpa doktor..Doktor kali ini ialah doktor lama aku,Dato Doktor Mazeni Alwi.Pada waktu yang sama,doktor membincangkan tentang rekod CT Scan yang dah dijalankan pada Ogos lalu..sorry..lupa nak post pasal CT Scan..

Result CT Scan

Pemeriksaan Susulan IJN 2017

Assalamualaikum..

Semalam,30 Mei aku telah ke IJN seperti tahun-tahun sebelum untuk rawatan dan temujanji bersama doktor.Aku telah dirawat oleh seorang doktor berbangsa Arab,Doktor Ali Ibrahim Elarabi.Dia kata dia tak dapat scan dada bahagian kanan,So,aku kene buat CT Scan dalam hujung bulan 8..

 

 



FOTO TEMA:DULU DAN SEKARANG


Hari Pendaftaran Tingkatan 1 SEKOLAH IZZUDDIN SHAH

Assalamualaikum …

Dalam cuti  Disember tahun lepas(2016) cuti aku penuh dengan 3 temuduga sekolah agama.Antaranya adalah

Sekolah Menengah Islam Hira’,Jeram

Sekolah Tinggi Islam AsSofa,Negeri Sembilan

Sekolah Izzuddin Shah.Ipoh

Alhamdulillah.Ketiga-tiganya dapat…

Apa pilihan aku?

Sekolah Izzuddin Shah aku pilih sebab saja nak sekolah jauh2..Dan ikut jejak langkah abah…

Pada 11 Jan 2017..Aku telah ke Sekolah Izzuddin Shah(SIS) bagi pendaftaran Sesi 2017.

Dan pada 17 Jan 2017,aku dipilih untuk memasuki ALIRAN TAHFIZ(1 IBNU SINA/1 TAHFIZ)

Semoga dapatlah untuk menghafal dengan sempurna…Insha Allah…

[GAMBAR HILANG]

 

 

Hasil carian imej untuk sis ipoh

 

#SIS

#SEKOLAH IZZUDDIN SHAH

#SUPER ISLAMIC SCHOOL